Frösö Gummi, däck och fälgar i Östersund
Boka tid

Sök via däckdimension

Det finns inte så många produkter i lager

Hjulinställning Östersund

När ska jag kontrollera min hjulinställning?
Om du märker att din bil "drar" till vänster eller höger när du släpper taget om ratten, så behöver du kontrollera din hjulinställning. Om din bil inte har korrekt inställning så kan det orsaka onödigt slitage av däcken.
Låt oss kontrollera hjulinställningen när:
Du har kört på någonting
Du märker att däcken slits onormalt och/eller ojämnt
Du upplever problem i styrningen
Ditt fordon "drar" åt ena hållet
Ratten inte återvänder till utgångsläget efter en sväng
Ratten inte är "rak" när du kör rakt fram
Du köper en ny uppsättning däck och vill maximera livslängden
Du byter ut stötdämpare eller styrkomponenter

Varför är hjulinställningen så viktig?
Hjulinställningen kan påverka slitaget på däcken. Den normala inställningen på de flesta fordon är utformad för att att minimera slitage och maximera komforten. Dessutom ger det längre livslängd och gör att du får ut maximal prestanda samt minskar bränsleförbrukningen. Sist men inte minst förbättras styrresponsen och därmed trafiksäkerheten.

Hjulinställning kontra balansering?
Många blir förvirrade när man pratar om hjulinställning och balansering. Det är två helt skilda saker. Hjulinställning innebär att man justerar vinklarna på hjulen så att de står vinkelrätt mot marken och parallellt mot varandra. Balansering innebär att hjulen kan rotera utan att de börjar vibrera vid vissa hastigheter.

Varför uppstår felaktig hjulinställning?
Det är relativt sällsynt men när man kör på en trottarkant eller i ett hål i vägen kan hjulinställningen skadas. Det leder till onödigt slitage som kan påverka däckets köregenskaper. I slutändan kommer det att innebära att du måste byta däck tidigare än du hade tänkt.

Det krävs bara en lite felaktig hjulinställning för att det skall orsaka problem
Syftet med hjulinställning är att ge maximal väghållning och livslängd för däcken.
Huvudorsakerna för att göra en hjulinställning är att:
Spara pengar
Maximera däckens livslängd
Få mindre rullmotstånd utan att göra avkall på säkerheten

Hur lång tid tar det att göra en korrekt hjulinställning och vad kostar det?
De flesta hjulinställningar tar melllan 45 minuter och 1,5 timme att göra men kan variera kraftigt beroende på bilmodell och förutsättningarna med just din bil. Kostnad för att mäta upp en bil inkl. justering är 1490 kr med reservation för att justeringspunkter inte är allt för fastrostade/ärgade. Kostnad endast för kontroll av hjulvinklarna utan justering är 395 kr.

Hur fungerar hjulinställningen?
Den fungerar så att hjulens vinklar justeras för korrekt toe in och camber. De tre huvudjusteringarna som görs är camber-vinkel, caster och toe.

Camber-vinkel
Camber är hjulets vinkel när man ser fordonet rakt framifrån. Om vinkeln är för stor uppstår onormalt slitage.

Camber-vinkeln är utformad för att fordonet ska hålla hjulen platt mot marken när man svänger. Om det är för stor skillnad mellan camber-vinkeln på framhjulen kommer fordonet att "dra" åt det ena hållet.

Camber

Toe

"Toe" är skillnaden i avstånd mellan däckens främre och bakre del. "Toe"-inställningar påverkar bilens egenskaper i svängar.

Toe